România se îndreaptă spre egalitate de gen în politică. Două deputate propun o penalizare consistentă a partidelor care nu încurajează implicarea femeilor în viața politică, prin diminuarea finanțării de la bugetul de stat. Asociația Women for a Better Society salută acest demers care vine să „spargă bariera” patriarhatului în politica românească.
Deputatele Laura Vicol și Cristina Trăilă susțin că trebuie găsite formule pentru ca partidele să încurajeze participarea femeilor și să le promoveze în poziții eligibile la alegeri.
Legislația actuală nu a reușit să asigure o reprezentare echitabilă a femeilor, deși acestea reprezintă peste jumătate din populația țării.
Deputatele spun că, la alegerile europarlamentare din 2019, procentul de femei alese a fost de 21,2%, la alegerile parlamentare din 2020, acest procent a fost de 18,24%, în timp ce la alegerile locale din același an procentul a fost și mai mic: 13,4%.
Proiectul de lege propune ca partidele să primească finanțare de la bugetul de stat în funcție de procentul de femei alese. Dacă cel puțin 30% din aleșii partidului nu sunt femei, subvenția lor va fi diminuată.
„Suntem pe penultimul loc în Europa la egalitatea de gen. O egalitate de gen slabă înseamnă că democrația noastră mai are mult loc pentru a se consolida și pentru a respecta principiul democratic al șanselor egale și al echității,” explică inițiatoarele.
Propunerea de penalizare a partidelor care nu promovează femeile în politică este inspirată de practicile din alte țări din regiunea OSCE, care au avut un impact semnificativ în promovarea participării femeilor în viața politică.
Iniţiatoarele consideră că introducerea unor cote de gen la întocmirea listelor cu candidaturile, deși este un important pas înainte, este insuficient, astfel că „trebuie găsite formule pentru ca partidele însele să încurajeze participarea femeilor la viaţa de partid şi fireşte, pe criterii meritocratice, să fie promovate în poziţii eligibile la alegeri”.
„Propunerea noastră pentru a convinge partidele politice că este în interesul societăţii şi a democraţiei româneşti să încurajeze cu toată forţa implicarea femeilor în viaţa politică este introducerea unui sistem de penalizare la cuantumul subvenţiei de stat primită anual de către partidele politice, în funcţie de procentul de femei alese în funcţii eligibile pe care îl au la alegerile locale şi la cele parlamentare naţionale”, explică acestea.
Proiectul de lege ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2029 și reprezintă o încercare de a corecta lipsurile în promovarea egalității de gen în politică, susțin cele două deputate, potrivit Jurnalul.ro.
„Asociația Women for a Better Society salută curajul și determinarea doamnelor parlamentar Laura Vicol (PSD) și Cristina Trăilă (PNL), de a promova inițiativa legislativă prin care finanțarea partidelor politice este condiționată de numărul de femei alese în funcții publice și mizează pe solidaritatea celorlalte reprezentante femei din Parlament pe parcursul întregului proces legislativ.
Inițiativa doamnelor deputate Laura Vicol și Cristina Trăilă a avut ca punct de plecare Conferința ”Femei în politică, pentru o societate mai bună, organizată de Asociația Women for a Better Society și Comisia pentru drepturile omului și egalitate de șanse din Senatul României.
La Conferința ce a avut loc la data de 25 martie, în Senatul României, Asociația Women for a Better Society a propus, prin vocea președintei Ana Maria Pătru, o inițiativă de modificare a legii privind finanțarea partidelor politice, astfel încât subvenția din fonduri publice să fie acordată formațiunilor politice în funcție de numărul de femei alese în funcții publice.
Asociația Women for a Better Society a propus paritatea numărului de bărbați și femei aleși în funcții publice, pentru acordarea integrală a subvenției”, subliniază Asociația Women for a Better Society.
„Drept urmare, Asociația Women for a Better Society încurajează solidarizarea tuturor femeilor parlamentar în susținerea inițiativei legislative ale celor două doamne deputat Laura Voicol și Cristina Trăilă, prin care partidele politice vor primi integral subvenția din fonduri publice numai dacă vor avea o proporție de 30% femei din numărul total de aleși în Parlament și consilii locale.
Asociația Women for a Better Society susține orice parlamentar care face demersuri pentru a sprijini femeile din orice domeniu profesional și social, în mod special, pentru a avea o mai bună reprezentativitate a femeilor în Parlament și nu numai.
În Parlament, femeile trebuie să fie reprezentate de femei, din orice domeniu de activitate ar proveni. Susținem promovarea lor, pe listele partidelor, pe principiul competenței și avem convingerea că femeile care, numeric, sunt majoritare în populația României, prezintă suficiente resurse de pregătire, valoare, empatie, seriozitate, tenacitate, creativitate, rezistență la stres și determinare, pentru a face față oricăror funcții alese în Parlament sau în consiliile locale.
Este nevoie ca în fiecare comisie de specialitate din Parlamentul României să fie cât mai multe femei parlamentar, specializate în domeniile lor și cu experiență, așa cum în orice domeniu de activitate din societate există femei, multe dintre acestea având deja o carieră profesională de excelență.
Este nevoie de pragmatismul și implicarea femeilor în procesul de legiferare, pentru ca legile, în general, indiferent de domeniul pe care îl reglementează, dar și cele care privesc în mod special problematica femeii, a copilului și a familiei, să fie clare, ușor de înțeles și de aplicat. Mai mult, femeile înțeleg foarte bine temele care le preocupă pe femei și ele găsesc cele mai bune soluții.
Considerăm că este imperios ca orice structură aleasă prin vot universal să se bazeze pe competența membrilor săi, astfel încât, atât procesul de legiferare, cât și aplicarea legilor să fie bazate pe cunoștințele temeinice, în fiecare domeniu, ale celor care creează și, apoi, ale celor care aplică legile. Doar competența și seriozitatea dau șansa evoluției societății, iar nu numirile în funcții publice pe criterii subiective ori în baza unor interese meschine, de grup, ce nu servesc interesului public, universal.
Inițiativa legislativă are risc nul de neconstituționalitate, neputând fi considerată discriminatorie, ci dimpotrivă.
Asociația apreciază și susține concretizarea inițiativei, ca un prim pas în sensul creșterii reprezentativității femeilor în Parlament și alinierii României la standardele europene”, se arată într-un comunicat al Asociației Women for a Better Society.